Komend concert

Adventi Ének - Kerst uit het Oosten

Het Alexander Kamerkoor zingt op 11 december 2022 het programma Kerst uit het Oosten met kerstmuziek uit het Oosten van Europa.

We zingen muziek van bekende componisten als Tsjaikovsky, Rachmaninov, en Sibelius, maar ook van onbekendere componisten, Waar tot voor kort alle muziek in Cyrillisch schrift Russische muziek heette, lijkt nu een nader onderscheid nodig tussen – bijvoorbeeld – muziek uit Rusland en Oekraïne. Bortniansky, een van de bekendste 18e eeuwse componisten uit Oost-Europa, is geboren en getogen in Oekraïne en werkte het grootste deel van zijn leven in het Russische Sint-Petersburg. Leontovych is geboren in een plaats die eind 19e eeuw nog deel uitmaakte van het Russische rijk en werkte het grootste deel in Kiev, Oekraïne toen dat land na de revolutie in 1917 zelfstandig was geworden. Van verschillende componisten uit de Baltische staten zingen we muziek, waarvan Tormis waarschijnlijk de bekendste is. De oudste componist op het programma is Szadek, een Poolse componist uit de 16e eeuw waarvan we een polyfoon Sanctus zingen. Uit Hongarije zingen we een adventslied van Kodaly, op de bekende melodie O kom, o kom, Immanuel.

In het kaleidoscopische programma zijn de verschillende muzikale stijlen goed te horen. De sonoriteit van de koormuziek uit de orthodoxe kerk, de schijnbare eenvoud van de muziek uit de Baltische staten, de uitgebeende polyfonie van Kódaly, terugverwijzend naar de vroege Franse meerstemmigheid. Een aantal stukken is geschreven in het Latijn. De meeste stukken zijn echter gecomponeerd in de eigen taal van de componist. In het concert willen we dit laten horen, ook al betekent dat een enorme uitdaging. We zingen Kodaly in het Hongaars, Sibelius in het Fins, Tormis in het Ests en Leontovych, Stetsenko, Bortniansky, Tsjaikovsky en Rachmaninov in het Oekraïens en het kerk-Slavisch. Van een aantal stukken op ons programma is helaas geen bladmuziek in de oorspronkelijke taal beschikbaar.

Ter afwisseling zullen instrumentale intermezzi worden gespeeld, passend bij het thema en de componisten op ons programma.

Anoniem – Novo Radisst Stala
Avesson – Weihnachtsnacht